14. juuni 2010

Looduse ja inimese looming

[FT/ÄP 14.6.2010] Euroopa Liidu president süüdistab finantsturge majandusraskustele ülereageerimises ning selles, et turud lasevad endid liiga tugevasti kuulujuttudest ja eelarvamustest mõjutada.

Kust jookseb piir looduse ja inimese tehtud seaduste vahel? Majandusagentide turukäitumine läheb ilmselt loodusseaduste alla, kuna tugineb vaheldumisi inimlikul lootusel ja hirmul, mida kontrollivad valdavalt ürgsed jõud. Öelda, et turud reageerivad üle on sama, mis väita, et ümber kukkunud kristallpokaal purunes, kuna Maa gravitatsioonijõud „reageeris üle”. See ei võtnud arvesse asjaolu, et tegelikult polnud pokaali purustamine inimese eesmärk.

„Kui aga vaadata asja pikemas perspektiivis, siis karistavad turud ju tegelikult halba poliitikat. Kohati küll ebaproportsionaalselt ja üleliia, lähtuvalt kuulujuttudest ja eelarvamustest.”

Esialgu tundub, et turud on igal juhul karistanud noori tööotsijaid ning vähema haridusega mehi. Võib muidugi öelda, et see on halva poliitika valijate karistamine ja seega igati õigustatud, poliitikud täidavad ju kõigest valijate tahet. Raske rahaga päästetud finantssektor aga naudib jälle boonuseid, mida turu- ja regulatsioonide kombinatsioon kenasti võimaldab.

Enamikule meist ei meeldi, kui turud ülekäte lähevad... ”

Turukäitumine on antud jumalast, turustiihia jahutamine on meie valik. Esimesse võib sekkuda palvetamise, teise majanduspoliitikaga. Pole vist loota, et turud tulevikus ennast paremini üleval peavad.

Kommentaare ei ole: