14. sept 2012

Naerata ometi


Eilses Päevalehes kurdab üks emapalga pealt maha võetav paljulapseline ajakirjanik, et „laps on sünnist saati lasteaiajärjekorras, aga ees on ikka veel sadakond last. Noh, eralasteaia loomulikult leidsin, see maksab 300 eurot kuus (Tallinn maksab küll lastehoiutoetust kuni 107€ kuus)“. Jne. Ühesõnaga üks lõputu hala, kuidas Eestis on lastega võimatu elada ja sellepärast me kohe välja suremegi.

Õnneks on kohe samal leheküljel vastukaaluks ka midagi konstruktiivset ja isiklikku vastutust meelde tuletavat, kuigi veidi teisel teemal. Nimelt kirjutab üks asepresident nii. 

„Kaheksa aastat olen elanud Belgias. Mind ja minu abikaasat on teenindanud Belgia arstid ja tervishoiuasutused. Ja siin on patsient väga-väga teretulnud. Suhtumine on hoopis teine … Kui keegi sooviks algatada liikumise muuta Eesti tervishoid praegusest patsiendikesksemaks, oleksin valmis talle mõningaid ideid pakkuma.“

Nüüd kõrvalepõige Tervise arengu instituudi tervishoiutöötajate palgauuringule, kust selgub, et mullu märtsis teenisid näiteks hooldusõed ambulatoorsetes taastusraviasutustes u 320 eurot puhtalt kätte. Keskmiselt, koos kõigi lisatasudega. Personaalselt muidugi kes kuidas.

Loomulikult ei tule ühelgi endast lugupidaval fertiilses eas naisterahval pähe hakata hooldusõeks. Aga asepresidendi väärt nõu kuluks veel viimaseid päevi rahandusministeeriumi majas tegutsevale asekantsler Tanel Rossile marjaks ära. Kuidas ikkagi panna sellise palgaga inimene, kelle töö on raske nii füüsiliselt kui emotsionaalselt, naeratama. Ehk aitab vastust leida ka tänaõhtune film.

Ühe vihje andis asepresident siiski juba eilses lehes: „Kui ma loen ja kuulen üleskutseid, mis kutsuvad arste mässule, siis panen tähele, et neid esitab mõni inimene, kes on viimase kahekümne aasta jooksul alati, kõikjal ja kõiges ebaõnnestunud. Selline inimene vihkab kõike, oma kolleege, asutust, kus ta töötab, ja eriti muidugi Eesti Vabariiki. Tema motiiv pole kindlasti võitlus oma kolleegide huvide eest.“

Kommentaare ei ole: