1. okt 2021

Keskpank ninapidi kommunaalpoliitikasse?

Valimised lähenevad vääramatu kiirusega ja sellest on raske kõrvale jääda isegi sõltumatutel institutsioonidel. Keskpanga äsjase prognoosi pressiteade toob välja iga valija jaoks valusa hinnakasvu ja seostab selle üheselt valitsuse (praeguse, eelmise, eelmiste?) vastutustundetusega riigi tulude ja kulude tasakaalu sättimisel. Geniaalne strateegia valimiseduks – sõnasta oma autoriteeti kasutades probleem, millest massid aru saavad, ja näita näpuga süüdlasele. Edu on garanteeritud!

Milline on aga praeguse ja eelmiste valitsuste seos meid tabanud 5% hinnatõusuga. Nagu alumiselt pildilt näha, annavad valdava osa sellest energiatooted ja tööstuskaubad, mis on suures osas imporditud ja mille hinna langetamiseks peaks valitsus omast taskust peale maksma. (Aga see ei vastaks vist vastutustundlikkuse definitsioonile.) Kohalike tegurite panus hinnatõusu sisaldub eelkõige oranžis tulbas, mis tuleneb kodumaisest palgatõusust. See jupp aga moodustab kogutulbast vaid viiendiku ja jääb kriisieelse ajaga võrreldes tagasihoidlikuks.

Nii et põgusal vaatlusel jääb mulje, nagu tegemist oleks lihtlabase valimiskampaaniaga, kus ülla eesmärgi nimel (ohjeldada inflatsiooni ja levitada oma ilmavaadet) on kõik meetodid head. Kui aga keegi oskab seletada, milliste eelarvepoliitika vahenditega õnnestuks valitsusel reaalelus ja vastutustundlikult praegust inflatsiooni märkimisväärselt ohjeldada, siis sellele on välja pandud eriauhind.







Kommentaare ei ole: