1. sept 2010

Manifestist I

Riigihalduse ja majanduspoliitika osas väärib ära märkimist „avalike teenistujate rotatsioon riigiametite vahel ning riigiametite ja erasektori vahel”. Olen seda ammu rääkinud ja Soome SITRA president Mikko Kosonen soovitas ka, viis aastat võiks olla sobiv piir.

„Oluliselt peab paranema riiklike arengukavade, seadusandluse (eriti riigieelarve seaduse) ja poliitikamuudatuste mõjuanalüüside kvaliteet. Enne muudatuste vastuvõtmist peavad need sisulised mõjud nii mõjutatud osapooltele kui ka majandusele ja ühiskonnale tervikuna olema igakülgselt analüüsitud ja selgitatud.”

Sellele soovitusele teeks ma vaid kaks täiendust: mõjuanalüüsitavate dokumentide loetellu tuleks lisada ka tööandjate ja töövõtjate manifestid ning analüüs peab olema poliitiliselt sõltumatu ja positivistlik. Poliitiliselt sõltumatute mõjuanalüüside (ja analüüsijate) vähesus ning riigieelarve osas täielik puudumine saab teenida vaid omakasupüüdlike survegruppide erahuve. Ilma neutraalse ja kvaliteetse poliitikamõjude tõlgendamiseta jäävad valijate valikud ebateadlikuks ning „avalik huvi” edendamata. (Sellel olulisel teemal millalgi pikemalt.)

P.S.
Kui keegi näeb selles jutus vastuolu eelmise postitusega tagamõttega, siis nii see ongi.

Kommentaare ei ole: