18. nov 2012

Kohalik liberalism otsib oma teed

Kohalik aasta liberaal taas valitud – peaministri majandusnõunik Kalev Kukk. Andkem sõna majandusmehele ja Tallinna ülikooli õppejõule endale:
„Riigivõla intressid – raha makstakse, aga selle eest ei saa ju midagi vastu!”
(Vanamehed kolmandalt 19.9.2010)
No palju õnne! Liberalismi võib ilmselt defineerida ka kui vabamõtlemist. Kui järgmisena õnnestub tõestada, et sama loogikat saab laiendada igasugusele laenamisele, siis pole kahtlust ka järgmise majandusnobeli kavaleris.

Pühendamatul kõrvaltvaatajal võib siiski tekkida küsimus kohaliku liberalismi järjepidevuses, sest mullune aasta liberaal Anvar Samost, kes samuti vaieldamatult seda tiitlit väärib, julges aasta tagasi arvata nii:

„See ka minu suust kõlab enneolematult, aga mingite asjade tarvis Eestil oleks mõistlik võtta laenu, kuna Eesti laenukoormus on äärmiselt madal. Eesti on osa euroalast, kus riikide keskmine laenukoormus on Eesti omast – võib julgelt öelda – kümneid korda suurem,”
(Olukorrast riigis 13.11.2011) 
No igati loogiline, et stagneerunud Euroopaga kiirelt konvergeeruda sooviva riigi optimaalne laenukoormus pole null. Kuid mida küll peab sellest kõigest arvama liberalismist hullunud rahvas?

Kommentaare ei ole: