11. okt 2016

Värske Nobel



Eile välja kuulutatud Soome päritolu majandusnobelist Bengt Holmström on küll mikroökonomist, aga eurokriisi töötavatest ja mittetöötavatest lahendusest oli tal oma selge ettekujutus juba 2012. aasta jaanuaris, kui ta Helsingis Aalto ülikoolis ühe särava loengu pidas. Muu hulgas väitis ta järgmist:

  • Eurokriis ei lahene, kuni elatakse päev korraga ja (poliitikutel) ei teki visiooni kriisi lõplikuks lahendamiseks, nii et turud ka sellesse usuksid;
  • Tuleb keskenduda pangandussektorile (mis on omakorda seotud riigivõlgadega) ja mitte fiskaalkoordinatsioonile;
  • Finantsturud on nii hämarad/läbipaistmatud, et riskide kogunemist seal ei olegi võimalik märgata – likviidsust tuleb tagada korraliku kapitaliseeritusega ja mitte „suurema läbipaistvusega“;
  • Eelnevast tulenevalt terane tähelepanek: informatsiooni sümmeetriat kui turgude hea toimimise ühte eeldust võib täita nii kõigi osapoolte täieliku informeerituse kaudu (finantsturgudel ebareaalne), kuid ka vastupidi – keegi ei saa ega peagi saama millestki midagi aru, usaldus/likviidsus olgu tagatud teiste vahenditega;
  • Unustage kõik praegused euroala reeglid ja alustage puhtalt lehelt, need reeglid kirjutatakse varem või hiljem kõik uuesti!

Väga värsked väited siiamaani. Kas neisse oleks suhtutud tõsisemalt, kui Holmström oleks saanud oma Nobeli neli aastat tagasi? Vaevalt. Stiglitzit, Kurugmani või Simsi (see nobelistist naljamees rääkis augustis Jackson Hole’is maailma keskpankuritele tõsimeeli, et euroala fiskaalreeglitele tuleks kehtestada moratoorium, kuni inflatsioonieesmärki ei ole püsivalt saavutatud ja hoitud) ei võta siinkandis keegi tõsiselt, või vähemalt ei julge seda avalikult tunnistada.

Põhimõtteliselt oli Holmström siis (23.1.2013) euro suhtes siiski optimistlik, aga täiesti veendunud, et lahendus ei ole Saksamaa poolt peale surutud eelarvepoliitika koordinatsioon, kuna see on poliitiliselt ebarealistlik ja mittevajalik. Euroopa riigid, nagu ka USA osariigid, on selleks liiga erinevad.

Värskel nobelistil on tihe seos ka Eestiga, siin ratsutab oma nõbu ehk noore Bengti seljas meie kunstiline fotograaf Peeter Laurits.


Kommentaare ei ole: